BHP Ochrona

Produkty i Usługi BHP na najwyższym poziomie

Odzież gastronomiczna

Idąc do ulubionego baru czy restauracji, rzadko zastanawiamy się nad kwestiami BHP. A przecież gdyby pracownicy gastronomii nie przestrzegali stosownych przepisów, wyprawa na obiad mogłaby skończyć się dla gości poważnym zatruciem. BHP w gastronomii dotyczy przy tym nie tylko higieny i czystości na stanowisku pracy, dbałości o świeżość produktów i umiejętności kucharzy. Zachowanie odpowiednich warunków wiąże się także z kwestiami noszonej na kuchni odzieży.

Dlaczego odzież gastronomiczna jest ważna

Ten typ odzieży roboczej służy kilku celom. Z perspektywy samych pracowników gastronomii - kucharzy i ich pomocników, kelnerów, pomywaczy, a także innych osób pracujących z żywnością - odzież gastronomiczna chroni osobiste ubrania przed zabrudzeniami. Ponadto może zapewniać również ochronę przed poparzeniami czy drobnymi skaleczeniami. Ale nie jest to główny cel tego typu ubrań roboczych. Służą one być może przede wszystkim zapewnieniu warunków sterylnej higieny. Żywność obrabiana na kuchni trafi za chwilę na stół, do klienta, lub do sklepu - nie może być zatem mowy o brudnych dłoniach czy nieosłoniętych włosach.

Jednym z najpopularniejszych elementów stroju kucharza jest kucharski fartuch - przy czym nie nazywa się tak faktycznego fartucha ochronnego, będącego dodatkowym zabezpieczeniem przed zabrudzeniami. To tzw. bluza kucharska, prypominając nieco kitel zapinany na dwa rzędy guzików. Prawdziwy kucharz ma ponoć brudny fartuch - czy, jak uściśliliśmy, bluzę - ale czyste mankiety.Rękawy nie mogą być zbyt długie - kucharz obraca się przy ogniu, gorących potrawach, pracuje z ostrymi narzędziami - nie może być mowy o przeszkadzających elementach stroju.

Elementy stroju kucharskiego

Ważny i przydatny oprócz bluzy kucharskiej może być jednak fartuch, który skuteczniej chroni przed specyficznymi plamami. Inne elementy stroju to chociażby spodnie, ale także czapki i nakrycia głowy, które zbierają włosy, by nie przeszkadzały w pracy, a co więcej - by nie wpadły do jedzenia...

Bardzo ważny jest również wybór butów - powinny mieć antypoślizgową podeszwę i być odporne na wodę, a także na oleje i inne organiczne substancje, jakie można napotkać w kuchni. Wygodne, antypoślizgowe buty ma w ofercie Portwest - buty te mają specjalnie wyprofilowaną, poliuretanową podeszwę, która zapobiega roznoszeniu brudu z każdym krokiem. Pracownicy, którzy wchodzą do chłodni, muszą mieć zapewnione ciepłe ubrania na zmianę, by uniknąć przeziębienia.

Materiały użyte do produkcji odzieży gastronomicznej powinny być plamoodporne, ale również łatwo poddające się czyszczeniu.